gravensteen | Zeeland Film Commission
10626
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-10626,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

gravensteen

Categorie
Historisch, Interieur
Over dit project

Het Gravensteen in Zierikzee is het oude administratieve en bestuurlijke centrum van de graaf van Holland, Zeeland en West-Friesland. Tevens is het de oudste gevangenis van Zeeland, waarvan de sporen nog duidelijk zichtbaar zijn.

De eerste stenen van het huidige Gravensteen zijn al gelegd in 1358. Het gebouw is door de jaren heen geheel veranderd door de wijziging van functie. In zijn architectuur is het een fraai doch sober gebouw.

In de eikenhouten wanden en deuren zijn door de gevangenen verschillende afbeeldingen en teksten gekerfd, waarvan de oudst teruggevonden dateert uit 1577. Tot 1923 bleef het gebouw in gebruik als huis van bewaring.

 

Foto’s: Ernesta Verburg Photography