fort ellewoutsdijk | Zeeland Film Commission
10350
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-10350,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-29.5,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

fort ellewoutsdijk

Categorie
Historisch, Industrieel
Over dit project

Recht boven Terneuzen aan de noordelijke Westerscheldeoever begon men in 1835 met de bouw van het kustfort Ellewoutsdijk. Het fort moest de marinebasis en handelsstad Vlissingen beschermen en voorkomen dat schepen naar Antwerpen konden varen.

Het fort werd gebouwd in de vorm van een zeshoek en was volledig omringd met een gracht. Aan de buitenzijde is het vestingwerk 80 meter breed en 110 meter lang; de buitenmuren zijn 10 meter hoog. In het muurwerk aan de zeezijde bevinden zich 19 rechthoekige bomvrije ruimten die voorzien zijn van in zwaar metselwerk uitgevoerde tongewelven. Boven op de gewelven is twee meter grondbedekking aangebracht.

Het vestingwerk is nog geheel intact. De muren verkeren in redelijke staat van onderhoud, al hebben de gewelven veel geleden onder vocht. De restauratie van het fort werd afgerond in 2011.

 

Foto’s: Marcel Kentin Photography