Thrillerserie ‘Grenslanders’: Spooky Zeeuws-Vlaanderen betovert | Zeeland Film Commission
7058
post-template-default,single,single-post,postid-7058,single-format-standard,bridge-core-1.0.5,locale-nl-nl,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-19.4,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.1,vc_responsive

Thrillerserie ‘Grenslanders’: Spooky Zeeuws-Vlaanderen betovert

Thrillerserie ‘Grenslanders’: Spooky Zeeuws-Vlaanderen betovert

TERNEUZEN – Er was, niet eens zo lang geleden, een in Zeeland actieve officier van justitie die stellig beweerde: als je door de Westerscheldetunnel naar Terneuzen rijdt, kom je van het één op het andere moment in Zuid-Europa. Wat hij daarmee bedoelde, wordt zondagavond duidelijk als we de eerste dubbele aflevering van de serie ‘Grenslanders’ kunnen zien. 

De nieuwe serie van AVROTROS en VRT krijgt het predicaat thriller mee. Laat nou in de openingsscène de van een mooie bos kroeshaar voorziene politie-inspecteur Tara Dessel in haar niet meer zo nieuwe BMW onder de Westerschelde duiken. Ze komt uit Rotterdam, begrijpen we later. Daar was ze succesvol, tot ze verantwoordelijk werd gehouden voor de dood van een jonge prostituee. Ze heeft moeite om dat te verwerken en besluit de luwte op te zoeken in Zeeuws-Vlaanderen.

Dat ze in een grensstreek terecht komt waar de waarden en normen net iets anders liggen dan in een wereldstad als Rotterdam, wordt meteen duidelijk als ze zich op het politiebureau van Kruisvliet meldt. Voor wie thuis is in Zeeuws-Vlaanderen: dat is voor de gelegenheid gehuisvest in het oude kantoor van rederij Vroon in Breskens. Commissaris Harry Biegel (Fedja van Huêt) had haar nog niet verwacht. ‘Wa, je was ‘t’r vandaoge’, is zijn welkomstzin in beslist geloofwaardig Zeeuws-Vlaams. Hij staat een beetje oenig met zijn armen vol feestslingers, een collega neemt die middag afscheid. Er is ook een stel in zwart latex gehulde stripdanseressen ingehuurd. Net op dat moment gaat de telefoon: er is een onbemand jachtje aangespoeld in het Verdronken Land van Saeftinghe. Rustig aan, gebaart Biegel, we wachten wel tot de eigenaar zich meldt. Waarop de telefoniste vrolijk aan haar gesprekspartner aan de andere kant van de lijn laat weten: Oké, we sturen er iemand naar toe. Haar tongval is nog iets zwaarder dan die van haar baas.

Met de eerste aflevering van ‘Grenslanders’ – een dubbele, speciaal voor de bingewatchers – weten we meteen wat voor vlees we in de kuip hebben. Regisseur Erik de Bruyn is een geboren Terneuzenaar, hij plaatst een internationale bende mensenhandelaars onder de rook van de koeltorens van Doel. Geen fris volk, die gemengde Vlaamse en Zeeuws-Vlaamse rouwdouwers. Eén van hun slachtoffers, de Afrikaanse Afi, weet ploeterend door de Zeeuwse klei te ontsnappen. Ze strandt in België, waar psychiater Bert Dewulf (Koen De Bouw) zich over haar ontfermt. Al gauw blijken het aangespoelde jacht en de Afrikaanse vluchtelinge alles met elkaar te maken te hebben, en kunnen de Rotterdamse Tara Dessel en oer-Vlaming Dewulf tot een mooi koppel worden gesmeed.

Dreigende muziek

Grenslanders is spannend. Dwingende, dreigende muziek onder beelden van de nachtelijke haven van Antwerpen of een vervallen werfje missen hun effect niet. Waar je zulke beelden kunt schieten moet het wel wemelen van de maffia. Zo lieflijk als de ook in Zeeuws-Vlaanderen opgenomen film ‘Weg van jou’ oogt, zo spooky komt de streek in ‘Grenslanders’ over. Maar een dreigend en onheilszwanger landschap heeft, voor wie het wil zien, een heel eigen schoonheid. In de vaste intro zijn dronebeelden van Saeftinghe opgenomen. Het water in de stroomgeulen kleurt rood. 

Voor de liefhebbers is er veel Zeeuws-Vlaams te herkennen. In de eerste aflevering rijdt Tara door het centrum van Hulst, overnacht ze in een appartement in Port Scaldis in Breskens en ontbijt ze met collega’s in café Het Verdronken Land in Emmadorp, dat voor de gelegenheid is omgedoopt in De Grenswacht. Tara moet niets hebben van de daar geserveerde eieren met spek.

‘Grenslanders’ is de komende vier zondagen vanaf 20.15 uur te zien op NPO 3. De serie wordt zondag 15 september in zijn geheel vertoond op Film by the Sea.

PZC | Jan van Damme 23/08/2019 Foto: Column Films|Grenslanders