Een soort van Jack Nicholson | Zeeland Film Commission
2886
post-template-default,single,single-post,postid-2886,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Een soort van Jack Nicholson

Een soort van Jack Nicholson

Heddy Lester heeft al wat scènes teruggekeken en gezien dat de ‘nieuwe Jack Nicholson’ het goed doet. Het geeft Hans van der Togt genoeg zelfvertrouwen om de hoofdrol van de Zeeuwse korte speelfilm ‘Kras Lot’ met flair te spelen.

Van der Togt en Lester zitten er ontspannen bij, maandagmiddag op het terras van Café De Mug in Middelburg. De eerste draaidagen zitten erop en de opnamesessies vielen beide filmsterren niet tegen. Van der Togt heeft nog geen beelden teruggezien. ,,Ik houd er niet van om mezelf terug te zien. Maar ik heb van Heddy, toch al eens genomineerd voor de Theo d’Or, gehoord dat ik het goed doe.” Omdat regisseur Jesse de Vries ook constant de loftrompet steekt, voelt Van der Togt zich – zegt hij met een brede glimlach – ‘een soort van Jack Nicholson’.

Middelburger De Vries neemt met de film Kras Lot deel aan FilmstarZ, het project waarmee de Stichting Filmalot beginnende Zeeuwse filmmakers een podium wil geven voor hun eerste korte film. Voormalig accountmanager De Vries (39) schreef als ‘ambitieuze laatbloeier’ zelf het scenario van Kras Lot. En dat verhaal voor de zo’n twaalf minuten durende rolprent was zo ‘spannend, humoristisch én luguber’ dat Van der Togt ‘ja’ zei tegen de hoofdrol. Maar pas toen Heddy Lester – ‘die ik al héél lang ken’ – liet weten de vrouw te willen spelen waarmee Van der Togt een ‘uitzichtloos huwelijk’ deelt, stond hij zelf achter dat jawoord.

Regisseur De Vries benaderde Van der Togt, omdat hij twee jaar geleden werd getroffen door het verhaal dat de oud-omroepman zat te verpieteren in een klein Fries dorp. Hoewel het vorig jaar al een stuk beter ging met de intussen 70-jarige Hans wilde Jesse hem toch graag achter de geraniums vandaan halen.

Van der Togt speelde, naast zijn rol als omroeper en spelleider van Rad van Fortuin, wel wat rolletjes in musicals en toneelstukken, maar beschouwt zichzelf niet als acteur. De meeste aanbiedingen om wat op dat gebied te doen, legt hij dan ook naast zich neer. Omdat het filmscript hem echt wat deed en Jesse hem op de juiste sympathieke wijze benaderde, ging Hans overstag. Maar nog steeds ‘aarzelend en onzeker’.

De gêne is maandag nog steeds niet helemaal weg. Maar Van der Togt is door de kleine filmcrew wel op zijn gemak gesteld, ook al doordat er onderling veel wordt gelachen. Dat de immer keurige gentleman voor de rol zijn baard mocht, ‘nee zelfs moest’, laten staan, scheelt ook. Lachend: ,,Ik kan me lekker achter die baard verschuilen en moet zelfs mijn haar extra in de war maken.”

Bij dat haar in de war maken, krijgt Hans hulp van make-upartiest Samantha Frederiks. Zij heeft daarnaast een klein rolletje als flirtende bellenblazende ‘bubblicious babe’. Sunna Neuféglise is de medewerkster van hotel-restaurant-café De Mug die getuige is van Hans’ wederwaardigheden met het kraslot bij Primera-verkoper Vincent van den Ouden. Welk lot de acteurs beschoren is, willen ze – al dan niet op last van de regisseur – niet kwijt. Komt allen kijken naar de première op maandag 12 november in de Vlissingse bioscoop CineCity. Van der Togt grijnzend: ,,Ik zal me speciaal voor de rode loper weer netjes scheren en in het pak steken.”

 

[PZC 24/07/2018 René Hoonhorst, foto Ruben Oreel]