Kortfilmproject "De slag om de Schelde" van start | Zeeland Film Commission
3335
post-template-default,single,single-post,postid-3335,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

Kortfilmproject “De slag om de Schelde” van start

Kortfilmproject “De slag om de Schelde” van start

Stichting Filmalot, Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, Film by the Sea en de Zeeland Film Commission en Bevrijdingsmuseum Zeeland slaan de handen ineen voor het kortfilmproject “De slag om de Schelde”. Deze historische bevrijdingsoperatie uit 1944, is een schatkamer vol met filmische invalshoeken en verhalen. De slag – dit jaar 75 jaar geleden – draaide om het ontzetten van de Westerschelde en was een complexe militaire operatie met grote gevolgen voor de inwoners van Zeeland en haar grensgebieden.

Het film project biedt een unieke kans aan vijf getalenteerde filmmakers om met een budget van elk 10.000, – een korte film te maken. We zoeken filmmakers die in het begin van hun carrière staan. Ook regisseurs van buiten Zeeland zijn welkom. Iedere filmmaker wordt gekoppeld aan een ervaren Nederlandse regisseur die als mentor optreedt. Daarnaast zullen er een aantal inspirerende ontmoetingen plaatsvinden met historici en vakmensen uit de filmwereld. De vijf films zullen in het voorjaar van 2020 in première gaan.

Op 23 maart zal het project gelanceerd worden in filmtheater Cinema Middelburg in de Kloveniersdoelen. Historicus Tobias van Gent zal daarbij ingaan op de doorslaggevende rol die de Slag gespeeld heeft voor de geallieerden maar ook de prijs die daarvoor door de Zeeuwen betaald is. Regisseur en producent Steven de Jong (maker van onder andere Snuf de Hond, de Scheepsjongens van Bontekoe en de Hel van ‘63 ) zal vertellen over het maken van periodefilms en hoe je hier met beperkte middelen sterke keuzes in maakt. Tot slot zal op deze middag uitgelegd worden hoe je mee kan doen aan de pitch om misschien wel één van de vijf films te maken. Ben of ken je een filmmaker die we zoeken? Of ben je geïnteresseerd in de historische achtergrond van de Slag om de Schelde? Kom dan naar de Kloveniersdoelen! Het event is gratis toegankelijk en vind plaats in de middag.

Het korte filmproject Slag om de Schelde wordt georganiseerd door stichting Filmalot in nauwe samenwerking met Omroep Zeeland, de Zeeuwse filmhuizen, Film by the Sea, Bevrijdingsmuseum Zeeland en de Zeeland Film Commission. Het project wordt gesubsidieerd door Fonds Cultuurparticipatie, VSB fonds en het Prins Bernhard Cultuur fonds.