Groenteboer Adrie Trimpe een filmster | Zeeland Film Commission
2970
post-template-default,single,single-post,postid-2970,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-17.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.6,vc_responsive

Groenteboer Adrie Trimpe een filmster

Groenteboer Adrie Trimpe een filmster

Maar liefst negen Zeeuwse films gingen in première tijdens het overvolle openingsweekend van Film by the Sea. Een ontroerend hoogtepunt was de entree van groenteboer Adrie Trimpe en zijn vrouw Francien, die als ware filmsterren werden onthaald.

In een klassieke Cadillac arriveerden zij bij de première van Van verlies kun je niet betalen, de documentaire die Helge Prinsen met John Albert Jansen over hen heeft gemaakt. Terwijl het eigenlijk niet meer verantwoord was, hield Trimpe tot op hoge leeftijd zijn groentezaak open. Ziekte dwong hem vorig jaar zijn winkel te sluiten.

In de film vertelt Trimpe dat hij eigenlijk niet zonder zijn zaak kan leven. Na afloop van de première zei hij er nog steeds zo over te denken. ,,Voor mij is het een ramp geweest om te stoppen. Mijn wens is om te sterven.”

Er waren meer bijzondere momenten. De vier Zeeuwse jongeren – Koen Brouwer, Daan Rentmeester, Jeanine de Bree en Sven Boonman – die centraal staan in Ceres van Janet van den Brand, arriveerden per tractor bij CineCity. De documentaire, over kinderen die opgroeien op een boerderij, beleefde zijn Nederlandse première.

Groot was de belangstelling ook voor Ladybug, this is Ineke, de film van Bo van Scheyen over de flamboyante Goese kunstenaar Ineke Otte. ,,Het is een spannende reis geweest”, zei Otte. ,,Het is ondoenlijk om 35 jaar kunst in een uur weer te geven, maar ik denk dat de film een goed beeld geeft van wat zich in mijn leven afspeelt.”

Verder gingen zaterdag en zondag ook Train travellers, Van de Punt tot Bru, Theater der Natuur,Bobje, Oculus maris en Een jong meisje in première. Alle Zeeuwse films zijn komende zaterdag nogmaals te zien.

De literaire show van het FilmBoekenbal, zaterdagavond, kon de verwachtingen niet echt waarmaken, mede doordat Georgina Verbaan verstek moest laten gaan. Jaap Robben stond daarom Saskia Noort en Stella Bergsma bij. Opwindender was het bal zelf, dankzij de burlesque- en andere variété-achtige acts. Stijlvol, soms wat ondeugend, maar altijd binnen de grenzen van het betamelijke.

Minister Ingrid van Engelshoven opende gistermiddag het Ingmar Bergman-retrospectief. Dat omvat twintig films van en over de vermaarde Zweedse regisseur, die precies honderd jaar geleden werd geboren.

De bewindsvrouw noemde zichzelf ‘een tevreden bezoeker’ van Film by the Sea en prees het brede aanbod. ,,Het festival heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste filmevenementen van het land. Dat geeft Zeeland extra kleur.”

 

[ PZC 10/09/2018 Rolf Bosboom, foto: Lex de Meester ]