Duurzame eilanden | Zeeland Film Commission
3390
post-template-default,single,single-post,postid-3390,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

Duurzame eilanden

Duurzame eilanden

Een documentaire in de vorm van een zoektocht over de weg naar een duurzame samenleving op de Nederlandse eilanden en de rol van het vele zoute en zoete water in die verduurzaming op en rondom die eilanden. Deze documentaire is een onafhankelijke filmproductie en een initiatief van Eef de Graaf Producties in samenwerking met stichting View en Noctiluca.

Nederland bevindt zich op het kantelpunt op weg naar een duurzame samenleving De eilanden profileren zich als proeftuinen en speeltuinen, het vele water rondom de eilanden speelt in de verduurzaming een belangrijke rol. Het opzetten van ambitieuze en duurzame projecten gaat niet zonder slag of stoot.

In de Zuidwestelijke Delta en de Wadden profileert men zich als voorloper op gebied van duurzame projecten en worden allerlei soorten proeftuinen ingericht. De langzaam stijgende zeespiegel en het vele water rond de eilanden speelt in deze duurzame transitie een belangrijke rol. De transitie naar een duurzame samenleving verloopt op de eilanden sneller dan op het vaste land. We gaan een aantal belangrijke ontwikkelingen met deze film volgen en in beeld brengen. Hierbij is de rol van het water op en om de eilanden heen belangrijk, dit water is namelijk een vitaal onderdeel in deze duurzame transitie. We willen voor een langere tijd door de film heen vier grote duurzame projecten volgen met als rode lijn het wel en wee van vier belangrijke koplopers ofwel kartrekkers op en rondom de eilanden in de Zuidwestelijke Delta en op de Wadden.

Op en om de eilanden worden diverse ambitieuze pilotprojecten opgezet. Nieuwe technologieën en nieuwe partijen werken samen, maar ook naast initiatieven van de plaatselijke bevolking, overheid en ondernemers. We volgen een aantal duurzame projecten op de eilanden en kijken of en hoe er door de verschillende partijen op de diverse eilanden wordt samengewerkt. Het startpunt voor de film is de problematiek rond de bodemkwaliteit in de Grevelingen en de mogelijkheden die de nieuwe water-doorlaten bieden voor energieopwekking uit water. De (nieuwe) Deltawerken gaan een belangrijke rol spelen in de energietransitie en zijn dan ook uitermate geschikt als combinatieprojecten.

Hoe verloopt de transitie naar een duurzame samenleving op en rondom de Nederlandse eilanden, hoe kan dit worden versneld en wat is de rol van combinatieprojecten en het zoete en zoute water met betrekking tot die duurzame transitie?

Op de Wadden verwelkomt de lokale overheid vernieuwing en innovatieve concepten. Als toeristische bestemming willen de Wadden zich onderscheiden en profileren als bruisend laboratorium voor vernieuwende creatieve verduurzaming oplossingen die ontwikkeld en beproefd worden op de eilanden en daarna hun weg vinden naar de rest van Nederland, Europa en de wereld. Groen is op de Wadden geen kleur maar een essentie van bestaan, zo schrijft men in het manifest. Ze zien zichzelf niet alleen als proeftuin maar ook als speeltuin. Werelderfgoed Waddenzee biedt een uniek decor voor evenementen waar men kan laten zien wat er mogelijk is als men buiten de gebaande paden durft te denken. Festivals als ‘Into the great wide open’, Oeral en Springtij maken gebruik van dit decor.

De eilanden creëren een tijdelijke minimaatschappij die model kan staan voor een duurzame samenleving voor diegenen die geen grondstoffen verspilt en op een verantwoorde manier in haar eigen energiebehoefte voorziet.  Voordelen van de eilanden eilanden zijn vooral dat er een beschermde natuur is, veel duisternis is, dat er veel bezoekers zijn en zelfredzaamheid zit in de genen van de bewoners.Dit geld voor de Wadden maar ook voor de eilanden in de Zuidwestelijke Delta. Bij de pas opgerichte duurzaamheidsalliantie van Goeree Overflakkee komen koplopers bij elkaar en proberen zo snel mogelijk te verduurzamen.  De havens in de Westerschelde en de Maas werken hard om de doelstellingen van de klimaatconferentie in Parijs te halen en willen meer rekening houden met de natuur. Bij de diverse projecten wordt ook en omslag in denken zichtbaar. Bedrijven en milieuorganisaties die jarenlang lijnrecht tegenover elkaar stonden, zoeken nu vooral samenwerking, innovatie, samenwerking en burgerinitiatieven .

HET TEAM

Eef de Graaf – Regie, Research en Interviews

Eef de Graaf voltooide in 1993 de Minerva Kunstacademie in Groningen, gevolgd door de studie kunstbeleid aan de Rijksuniversiteit Groningen. Via filmworkshops onder leiding van Frans Zwartjes  raakte zij in de ban van videoproducties. Ze produceerde experimentele videofilms in 2001/2002, waarvan enkele vertoond werden in bioscoop Lantaren Venster te Rotterdam en op het filmfestival in Gent en Slowakije. In 2002 produceerde zij haar eerste film op 16mm in de rol van regisseuse en producente. Haar eerste films sloegen direct aan. Zij won awards en haar films werden vertoond op verscheidene filmfestivals in Nederland en buiten Nederland. In 2005 won Eef met haar eigen scenario ‘De Grijns’ een prijs en ontving een werkbudget om de film op 35mm film te realiseren. Alle haar films zijn meermalen geselecteerd voor de vertoning op prestigieuze internationale filmfestivals en kunstmanifestaties. Sinds 2007 geeft zij haar kennis door als filmdocent op de Hogeschool en het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Haar gezin bracht haar in 2010 naar Zierikzee, waar zij werkt als adviseur voor de stichting View (Interdisciplinaire projecten) en met de EK Gallery/studio (kunst, film, vormgeving en kunsteducatie).

In haar veelzijdige loopbaan heeft Eef ook gewerkt als verslaggever voor radio en televisie. De rol van openhartige vragensteller ligt haar goed en staat centraal in de documentaire Duurzame Eilanden.
Vanuit oprechte interesse stelt zij de vragen over hoe overheden, bedrijven, mensen die zelf het goede voorbeeld geven, nu echt “de bevolking” bereiken met de dromen, producten en oplossingen die vanuit een duurzame ambitie mogelijk zijn?

Maarten van Rouveroy – camera en co productie

Maarten van Rouveroy is een ervaren en bevlogen documentaire film maker. Afgestudeerd als cameraman aan de Nederlandse Film en Televisie Academie (2003) en als mariene bioloog aan de Rijksuniversiteit Groningen (1999) ligt zijn interesse bij uitstek bij natuur en milieu gerelateerde onderwerpen. Vanaf 2004 was hij werkzaam als hoofd video productie bij Greenpeace International en filmde en produceerde hij films over uiteenlopende milieu onderwerpen over de gehele wereld. Recente producties omvatten onder andere Black Ice (2014, 52 min) over dertig activisten die in Rusland gevangen werden gezet naar aanleiding van hun protesten tegen boringen in de Noordpool en Surviving El Niño (2015, 26min) over ecologische landbouw op de Filipijnen als aanpassingen aan klimaatverandering.

Sinds 2016 werkt Maarten weer als zelfstandig film maker en maakte documentaires als Yubartas (2016, 26min) over bultrugwalvissen in Colombia en Diving El Hierro’s Underwater Volcano (2016, 10 min) over submariene vulkanen op de Canarische Eilanden. Met overige televisie documentaires als Houdt God van Vrouwen (2013), Rijssens Stille Oorlog (2010) en Staphorst in tegenlicht (2007) won hij prijzen in binnen- en buitenland. Eef en Maarten werkten al eerder samen aan meerder korte films zoals Circulos Cuadrados en de Grijns.