Dit is ‘m, de poster van Film by the Sea 2019 | Zeeland Film Commission
3617
post-template-default,single,single-post,postid-3617,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

Dit is ‘m, de poster van Film by the Sea 2019

Dit is ‘m, de poster van Film by the Sea 2019

VLISSINGEN – Een Zeeuwse Mona Lisa, zo wordt ze al genoemd. Rosanne Hustinx figureert op het affiche voor Film by the Sea 2019. Dat is ontworpen door Paulina Matusiak.

Het nieuwe artwork is een belangrijk visitekaartje voor Jan Doense, die eind vorig jaar Leo Hannewijk is opgevolgd als directeur van het Zeeuwse filmfestival. Hij wilde nadrukkelijk iets anders dan vorig jaar, toen een schilderij van Aat Veldhoen de poster sierde. ,,Maar ik wil het publiek ook laten zien dat ik het beste met ze voor heb, dus het moest niet iets worden waardoor je geshockeerd raakt.”

Doense zocht samenwerking met Matusiak, die hij al lange tijd kent. ,,Bij het toenmalige Amsterdam Fantastic Film Festival – nu Imagine Film Festival – hebben we een paar keer samengewerkt. Dat heeft geleid tot drie affiches waar de mensen het nog steeds over hebben. Dus ik dacht: als Paulina iets kan maken met een vergelijkbare impact voor Film by the Sea, dan zijn we goed bezig.”

Het toeval wil dat Matusiak al eerder bij het filmfestival betrokken was. In 2000, bij de tweede editie van Film by the Sea, assisteerde zij Anthon Beeke bij het maken van het affiche. ,,Kijkend naar alle artwork van het festival over de afgelopen 20 jaar vond ik de vroege affiches zoals die van Beeke en van Anton Corbijn,  ook de spannendste”, zegt Doense.

Op de poster van dit jaar staat ‘een gestileerde versie van een Zeeuwse vrouw’, zoals de festivaldirecteur het noemt. Zij draagt een Zeeuwse kap, die Matusiak van fijn goudkleurig gaas vervaardigde. De vrouw heeft een boek in haar handen en linten wapperen als filmstroken om haar heen. Op de achtergrond is de branding zichtbaar. Doense: ,,Ik vond het vooral belangrijk dat je ziet waar het festival voor staat: Zeeland, zee, film en boeken.” Ook het woordmerk van het festival is gemoderniseerd.

Het nieuwe affiche hangt vanaf 11 juni op groot formaat aan de gevel van CineCity in Vlissingen. Die dag is de traditionele Amuse, waarbij Matusiak aanwezig is. Dan wordt ook de festivaltrailer gepresenteerd, die een eenheid vormt met de poster.

Doense, die momenteel op het filmfestival in Cannes verblijft, is al volop bezig met de programmering voor de editie van dit jaar. Hij heeft een team van in totaal zes programmeurs gevormd, inclusief hijzelf. Daarnaast houdt de uitgedunde ‘kijkgroep’ op de achtergrond haar inbreng. ,,Mijn voornemen was om vóór Cannes ongeveer de helft van het aantal filmtitels op papier te hebben”, aldus Doense. ,,Dat is gelukt.”

De 21e editie van Film by the Sea is van 13 tot en met 22 september. Bij de Amuse wordt de samenstelling van de vakjury bekendgemaakt. Dan wordt ook duidelijk wie Adriaan van Dis opvolgt als voorzitter. ,,Het wordt een iets kleinere jury dan voorgaande jaren en ook een iets kleinere competitie”, zegt Doense. Daarbij speelt een rol dat het een mager jaar is wat boekverfilmingen betreft.

[ PZC Rolf Bosboom 16/05/2019 ]