‘De Slag om de Schelde’ wordt grootste Nederlandse speelfilm in 10 jaar tijd | Zeeland Film Commission
3370
post-template-default,single,single-post,postid-3370,single-format-standard,bridge-core-3.1.6,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1300,vss_responsive_adv,vss_width_768,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-30.4.1,qode-theme-bridge,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-7.5,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-45776

‘De Slag om de Schelde’ wordt grootste Nederlandse speelfilm in 10 jaar tijd

‘De Slag om de Schelde’ wordt grootste Nederlandse speelfilm in 10 jaar tijd

Levitate Film produceert oorlogsfilm in kader van 75 jaar vrijheid

Amsterdam, 20 maart 2019 – Dit najaar starten de opnamen van de Nederlandse oorlogsfilm ‘De Slag om de Schelde’. Dit maakt Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita, Paula van der Oest en Mark van Eeuwen vandaag bekend. De film wordt gemaakt in opdracht van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in het kader van 75 jaar bevrijding en zal eind 2020 in première gaan. Als regisseur is Matthijs van Heijningen jr. aangetrokken. Het scenario is geschreven door Paula van der Oest. 

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan. 

“Op alle fronten proberen we een grote maar vooral grootse film te maken. Grootse oorlogsscènes maar ook klein menselijk drama zullen te zien zijn. Voor één van de rollen wordt een internationale ster gecast”, aldus Alain de Levita, producent van de film. “Film is bij uitstek het middel om ook de jongere generatie iets te vertellen over onze geschiedenis en het verhaal van deze ‘Vergeten Slag’ – 75 jaar na dato – alsnog in beeld te brengen.” 

Robert S. Croll, voorzitter van Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds): “Dit jaar en volgend jaar vieren we dat Nederland 75 jaar in vrijheid leeft. Voor de jongere generatie lijkt vrijheid vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Het besef dat vrijheid wereldwijd onder druk staat, is misschien wel groter dan ooit. Het vfonds is trots dat we samen met Levitate Film het belang van vrijheid via deze speelfilm kunnen benadrukken.” 

Naast het vfonds worden nog andere fondsen geworven om de internationale ambities van de film te realiseren.

Over Levitate Film 
Levitate Film is een kwalitatief hoogstaand productiebedrijf dat zich richt op het maken van films en series over relevante thema’s en onderwerpen die op een toegankelijke en originele manier tot leven worden gebracht. Het productiehuis richt zich op zowel de nationale als internationale markt. Levitate Film werd in 2018 opgericht door Alain de Levita (voorheen NL Film en verantwoordelijk voor films en series als Bankier van het Verzet, Tonio, De Storm, Penoza en de Zaak Menten), Paula van der Oest (Tonio, Accused, The Domino-effect, Black Butterflies en Zus & Zo) en acteur Mark van Eeuwen (Flikken Rotterdam, The Bodyguard).  ‘De Slag om de Schelde’ wordt de tweede grote speelfilm van Levitate Film. Dit najaar verschijnt de internationale productie ‘The Bay of Silence’. 
Levitatefilm.com

Over Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg
Jaarlijks maakt het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) ruim tweehonderd bijzondere of vernieuwende initiatieven mogelijk binnen de thema’s van Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg. Sinds de oprichting zet het vfonds zich in voor erkenning en waardering van veteranen en overige geüniformeerden in dienst van de Nederlandse overheid, waar ook ter wereld. Daarnaast wil het vfonds de herinnering aan oorlog levend houden door de slachtoffers te herdenken, maar bovenal de bevrijding, vrijheid en vrede te vieren. Dit doet vfonds door oorlogs- en verzetsmusea alsook herinneringscentra te ondersteunen. Dit alles met het oog op het in stand houden van vrede, democratie en rechtsstaat en het stimuleren van internationale rechtsorde. www.vfonds.nl